Välkommen på PREST-fest!

En inspirationsdag för lärare i bild, musik, idrott, hemkunskap och slöjd

 
Onsdag 11 oktober bjuder vi in lärare från hela grundskolan till en kreativ, inspirerande och härlig PREST-fest. Där kan du mingla med kollegor, kolla in vår utgivning, fynda böcker och träffa författare. Vi bjuder på fika och lättare förtäring med inspirerande föreläsningar på scen.
 
Några höjdpunkter i programmet:
 
👉🏽Tävla och vinn – massor av fina priser i potten!
👉🏽Prova på-aktiviteter och musikunderhållning
👉🏽Fynda böcker till kampanjpriser
👉🏽Dessutom... Hemlig gäst på scen! 
 
Bäst av allt? Det är gratis. Men se till att säkra en plats redan idag så det inte blir fullsatt! 
 
Hoppas vi ses!
 
 
Tid: 14.00-18.00
Plats: Mötesplats Mariatorget, (Stadsmissionen, tidigare S:t Paulskyrkan)

Anmäl dig här


Vad roligt att du kommer!

Du är nu anmäld till PREST-fest 2023. Vi håller dig uppdaterad via mail med programuppdateringar. Vi ses 11 oktober!

Sorry, this event is full
Sorry, this event is canceled
Sorry, this event is no longer available
Dagar

00

Timmar

00

Minuter

00

Program 

13.45–14.15 Drop in

Ta en kopp kaffe, kolla in våra böcker och mingla med andra kollegor. 

14.15–14.30 Natur & Kultur hälsar välkomna

Vår moderator Karin Sterner, förläggare på Natur & Kultur, hälsar välkomna och berättar om dagens program. Gästspel på scen. 

14.30–15.20 I huvudet på PREST-författare 

Att ta fram läromedel för de praktiskt estetiska ämnena är på många sätt revolutionerande. Heltäckande läromedel för dessa ämnen är nytt, och fortfarande inget självklart. I ett par korta presentationer får du höra några av våra PREST-författare dela med sig av såväl undervisningstips som erfarenheter av att författa läromedel. Presentationerna efterföljs av ett samtal tillsammans med vår moderator.  
 

15.20–15.40 Så får du igång eleverna – idrottsläraren med ”Spring i benen” 

Stillasittande är ett växande problem bland dagens unga. Men en som vet hur man får ungdomarna att röra sig är Rudolf "Rulle" Carneholm, idrottslärare på Hägerstenshamnens skola. Hör om hur han arbetar tillsammans med elever, lärarlaget och hela Stockholm stad för att få eleverna att röra på sig och gynna en bättre hälsa.  
 

15.40–16.30 Fika och annat kul!

På temat hemkunskap tar vi oss med hjälp av en mästerkock vidare in i fikarasten, där vi utlovar såväl kaffe som ett och annat passande tilltugg. Under pausen kan du passa på att prova på olika aktiviteter, delta i tävlingar och prata med författarna. Detta är en paus du helt enkelt inte vill missa.  
 

16.35–17.00 Film i undervisningen

Författaren och slöjdläraren Ludvig Widén berättar om hur du kan använda film som ett didaktiskt redskap och hjälpande hand i din undervisning. 

17.00–17.30 Styr du hjärnan eller styr hjärnan dig?

Louise Hellbom från Body Art Mind (BAM) ger dig praktiska tips på hur du kan hjälpa elever att använda sig av dynamiska och funktionella tankar. Lättanvända verktyg både för dig själv och för dina elever.
  • Hur får vi elever motiverade till lärande?
  • Vem styr över handling och mål?
  • Hur kan känslor påverka inlärningen och hur kan vi använda oss av det?
Louise Hellbom är mental coach och har en bakgrund som hälsopedagog och socialantropolog. BAM arbetar för att främja fysisk och psykisk hälsa, främst inom kultursektorn men gör även insatser för elever och pedagoger inom alla nivåer av utbildningar. De har bland annat skrivit boken ”Huvud, axlar, knä och tårar” som ska ge läsaren verktyg som stärker hälsa, självkänsla och lärande. BAM drivs av Sveriges Orkesterförbund med stöd av Arvsfonden.
 

17.30–18.00 Avslut med livemusik 

Vi sammanfattar dagen tillsammans. Kvartetten Ambra står på scen och bjuder på skön folkmusik från olika länder. Deras musik finns med i Digilärs låtbibliotek och detta är ett utmärkt tillfälle att få inspiration till hur ni kan arbeta med folkmusik från olika kulturer på lektionerna. Och alla ni som inte är musiklärare – luta er tillbaka och njut!
 
*Vi reserverar oss för eventuella ändringar 

Föreläsare och medverkande

Matilda Åhall

Bildlärare, författare

Matilda Åhall har många års erfarenhet som bildlärare och undervisar idag vid Fässbergsskolan i Mölndal. Hon har skrivit flera läromedel för Natur & Kultur: Lärarens guide till bild – teori, praktik och bedömning, Digilär Bild 7–9 och Bild för högstadiet. Matilda har också varit involverad skolverkets arbete med att ta fram kursplanen i bild för Lgr 22.

Ida Lisell

Konstnär, författare, lärare

Ida Lisell är lärare och konstnär. Hon undervisar både barn och vuxna i framför allt bild och konstnärligt skapande. Som konstnär arbetar hon främst med olika trycktekniker. Ida har författat Digilär bild 7-9 och Bild för högstadiet tillsammans med Matilda Åhall. Hon skriver just nu på Lärarens guide till bild åk 1-3 tillsammans med Lina Ottilia Karlsson.

Louise Hellbom, BAM

Föreläsare, mental coach

BAM arbetar för att främja fysisk och psykisk hälsa, främst inom kultursektorn men gör även insatser för elever och pedagoger inom alla nivåer av utbildningar. De har bland annat skrivit boken ”Huvud, axlar, knä och tårar” som ska ge läsaren verktyg som stärker hälsa, självkänsla och lärande. BAM drivs av Sveriges Orkesterförbund med stöd av Arvsfonden.

Rudolf Carneholm

Föreläsare, förstelärare i idrott

Rudolf "Rulle" Carneholm är idrottslärare på Hägerstenshamnens skola. Förutom att vara delaktig i Stockholm stads satsning Spring i benen så tog han under pandemin initiativ till Seriges skolor Run the World. Ett lopp där skolelever kan göra något tillsammans, men på sina egna skolor. 2022 sprang cirka 40 000 skolbarn tillsammans mer än sex varv runt jorden.

Hannah Sundkvist

Musiklärare, musiker, författare

Hannah Sundkvist är multiinstrumentalist och har många års erfarenhet som musiklärare; idag arbetar hon på Bärbyskolan i Uppsala. Förutom att arrangera och skriva musik är hon författare till Digilär Musik 4-6 och Digilär Musik 7-9. Hannah brinner för folk- och världsmusik, vilket vi kommer att höra prov på när hon uppträder med kvartetten Ambra under dagen.

Ludvig Widén

Slöjdlärare, författare

Ludvig Widén är utbildad slöjdlärare och arbetar på Kunskapsskolan i Norrköping. Han har tillsammans med Elin Holm författat Digilär Slöjd för årskurs 4-6 och Lärarens guide till Slöjd åk 4-6. Ludvig driver en egen kanal på Youtube och kommer på eventet prata om hur man kan arbeta med film i undervisningen.

 

Hitta hit!

Mötesplats Mariatorget (S:t Paulskyrkan)
Mariatorget 10, 118 48 Stockholm, Sverige

Evenemanget hålls i ombyggda S:t Paulskyrkan, numera stadsmissionens mötesplats. Cirka 5 minuters prommenad från södra station. Närmaste t-bana är Mariatorget. 

Mariatorget 10, 118 48 Stockholm, Sverige

Tipsa gärna en vän eller kollega!

Natur & Kultur

Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd.
Vi ger ordet till fler.

Natur & Kultur

Linnégatan 87A, 115 23 STOCKHOLM